Udělat průšvih v Americe je už součást profesní kvalifikace, říká zakladatel českých FuckUp Nights Studeník

Zatímco v Česku si neúspěchy přiznáváme jen velmi neradi, za Atlantikem vládne zcela odlišný přístup. „Tam když někdo ve firmě nemá za sebou pořádný průšvih, tak ho nepovýší,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Tomáš Studeník, který fenomén FuckUp Night před čtyřmi roky do Česka, jako do první evropské země, přivezl. 

Jaké byly začátky těchto večerů? Prý byly samy takový fuck-up.

Pro mě to byl hlavně čas, který nebyl produktivně strávený. Nepřinášel mi žádné peníze. A já jsem tomu musel věnovat spoustu času a energie. Ve finále jsem to ještě finančně dotoval, tehdy jsme neměli ani vstupné, ani sponzory. Takže to byly celkem těžké začátky, ale naštěstí nás to bavilo a proto jsme vytrvali.

Prý jste chtěli tyto večery, které dnes pravidelně vyprodávají třeba Lucernu, udržet bez vstupného.

Jasně, ze začátku. Vstupnému jsme se docela dlouho bránili, ale nakonec jsme si řekli, že potřebujeme finančně pokrýt techniku, pronájem a podobné věci. Takže jsme malé vstupné zavedli. Na večerech sice nevyděláváme, ale už je kvůli tomu ani nemusíme dotovat.

Nevyčítali vám to návštěvníci?

Podle mě bylo zavedení vstupného výborná věc, protože nám dalo zpětnou vazbu. A to je hrozně důležité. Do té doby jsme nevěděli, jestli to, co děláme, je vůbec dobrý. Jestli na tom někomu záleží. Každý totiž může po vystoupení přijít, poklepat na rameno a říct 'hele, super'. Nejsou k tomu ale ty tvrdý data. Když jsme zavedli vstupné, zjistili jsme, že nějaká hodnota za naším projektem je.

Česko má svého Elona Muska. Exministr Nečasovy vlády Kuba škrtá lidem 70 % z účtů za energie

sinfin.digital