Umělá inteligence je nebezpečnější než Severní Korea, tvrdí vizionář Elon Musk

vkr

Hrozby, které vyplývají z neregulované umělé inteligence (AI) jsou větší, než hrátky severokorejského vůdce Kim Čong-una s jadernými zbraněmi. Myslí si to americký technokrat a vizionář Elon Musk, který opět vyzval k tomu, aby lidstvo umělou inteligenci regulovalo, a předešlo tak vzpouře robotů.

„Pokud nejste znepokojení umělou inteligencí, tak byste měli být. Představuje totiž mnohem větší riziko, než například Severní Korea,“ uvedl Elon Musk na sociální síti Twitter. Celý tweet pak doprovodil fotografií zamyšlené ženy, pod níž byl text: „Nakonec roboti stejně vyhrají.“

Podle Muska by umělá inteligence měla být regulována podobně jako cokoliv jiného, co představuje pro lidstvo zásadní bezpečnostní ohrožení. Minulý měsíc Musk, zakladatel služby PayPal, vesmírné společnosti SpaceX či automobilky Tesla, uvedl, že AI představuje pro lidskou civilizaci zásadní existenční riziko.

Na jeho varování mu tehdy odpověděl zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. „Já jsem optimista. Nerozumím lidem, kteří pořád jenom sýčkují a vytrubují do světa apokalyptické scénáře. V mnoha ohledech je to velmi negativní a řekl bych, že je to i pěkně nezodpovědné,“ uvedl zakladatel Facebooku na své sociální síti. Jenže to Muska jenom vyprovokovalo. „Já jsem o tom s Markem hovořil a jeho znalost problému je limitovaná,“ setřel Zuckerberga Musk.

sinfin.digital