Utajená historie: Hitler nechal sterilizovat stovky afro-německých dětí. Měly úplně přestat existovat

Info.cz

bel

Na tajný rozkaz, který vydali němečtí nacisté krátce před druhou světovou válkou, gestapo pochytalo na ulicích nebo ve školních lavicích několik stovek dětí afro-německého původu, které tou dobou žily v Německem okupovaném Porýní, a odvezlo je do lékařských zařízení. Tam jim byla provedena násilná sterilizace. Co se stalo drtivé většině z nich, se dodneška neví. Pátráním po jejich osudu se zabývá nigerijský film, který se do kin dostane příští rok, upozornila CNN.

Nikdo se to neměl dozvědět. V roce 1937 přišel tajný rozkaz z nacistického velení a gestapo se pustilo do práce. Pročesalo ulice a školy v Porýní, které Němci okupovali, a násilně odvleklo dětí afro-německého původu. Ty skončily v rukou lékařů, kteří jim provedli sterilizaci, aby dále „nehanobily“ Němci uznávanou árijskou rasu. „Dnes víme, že se to týkalo kolem 800 dětí, které tou dobou žily na území Porýní,“ uvádí historička působící na Univerzitě v Liverpoolu Eve Rosenhaftová.

Příběh, o kterém Rosenhaftová napsala do novin, zaujal Mo Abudua z nigerijské televizní společnosti EbonyLifeTv. „Jakmile jsem si o tom přečetl, hned mi bylo jasné, že to musíme dostat na plátna,“ říká Abudu. „Je tu spoustu lidí, kteří se narodili africkým a německým rodičům, a nikdo o jejich osudu neví,“ vysvětluje. Film, který se v těchto dnech natáčí na několika místech v Evropě, ponese název Ava a Duante a do kin se dostane příští rok.

Hysterický boj proti tukům je omyl, zapomeňte na diety, radí odbornice

sinfin.digital