„Už mě napadaly ty nejodpornější myšlenky,“ říká Čech, který 5 dní bojoval v džungli o život

Eliška Kubátová

„Čtvrtou noc už jsem měl ty nejčernější myšlenky a pomalu se loučil s přáteli. Říkal jsem si, proč to muselo všechno tak blbě dopadnout. Poslední noc byla vážně krizová, i terén byl špatný. Byl to opravdu holý boj o život. Člověk už neměl myšlenky na zmeškaný výlet nebo na propadlou letenku,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Vilém Hanuš, který chtěl poslední chvíle dovolené v Brazílii završit výletem na kopec Pico do Papagaio. Obyčejná procházka se ale stala bojem o život, když se ztratil. Jak se mu podařilo v brazilské džungli přežít? A kdy přišla skutečná krize?

Před dvěma měsíci jste zažil příběh jako z dobrodružného filmu. Z procházky na kopec Pico do Papagaio v brazilské džungli jste se nemusel vrátit... Jak jste se do svízelné situace dostal?

Sešlo se několik nešťastných náhod. Zaprvé jsem měl nepřesné informace od hostelu, kde jsem byl ubytovaný, odbočku na horu Pico de Papagaio jsem proto hned ze začátku minul. Pak jsem se ptal na cestu dvou Španělek, které jsem potkal, ale ty mi také poradily špatně. Díky této souhře špatných náhod jsem se dostal na správnou cestu později, než bylo v plánu. Na kopci už skoro nikdo nebyl. Těch pár turistů už scházelo dolů, já naopak stoupal nahoru, ale už jsem tušil, že čas není dobrý a začíná se stmívat. Rozhodl jsem se proto, že raději slezu dolů. Jak se ale ukázalo, ta stezka měla několik slepých ramen a já jsem na jedno z nich narazil. Vypadalo to jako cesta zpátky dolů, bohužel mě ale zavedla do džungle.

Zeman patří do invalidního důchodu, neměl by kandidovat, říká kardiochirurg Pirk

sinfin.digital