Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

V Alpách už se lyžuje, sněhové vánice otevřely sezónu

V Alpách už se lyžuje, sněhové vánice otevřely sezónu

Zatímco většina Evropy se těší babímu létu, do některých částí Alp přišla zima v letošním bláznivém počasí nečekaně brzy. Díky dvěma obřím sněhovým vánicím se některá lyžařská střediska otevřela měsíc před plánovaným termínem. Lyžařům se tak rozšířila nabídka: kromě ledovců a vysoko položených areálů mohou zajet třeba do švýcarského Verbieru, italského Suldenu, ale také do portugalského areálu Serra da Estrela.

V části švýcarských a italských Alp napadly v tomto týdnu tři metry sněhu. Ve Verbieru se na některých sjezdovkách lyžuje od pátku, což je podle všeho nejčasnější začátek sezóny. Už ve čtvrtek přivítal sportovce jediný portugalský lyžařský areál Serra da Estrela, stejně jako Masella ve španělských Pyrenejích. Od pátku se lyžuje také v italském letovisku Sulden a brány švýcarského areálu Glacier 3000 se otevřely dnes.

"Sněhové statistiky ve světových lyžařských areálech sleduji už třicet let a sněhovou nadílku jsem viděl každý měsíc v roce. Nepamatuji ale, že by nějaké rezorty hlásily téměř dva metry sněhu už v říjnu," uvedl redaktor časopisu InTheSnow Patrick Thorne.

Jaká bude celá sezóna 2018/2019 je ale ve hvězdách. V Alpách se prohání vítr, padá sníh i déšť. Poslední sněžení přišlo od jihu, v oblastech nad 2600 metrů nad mořem napadly až tři metry sněhu. Vysoká sněhová pokrývka je například ve Švýcarsku v Zermattu, Saas-Fee nebo v italské Cervinii. Některá níže položená střediska jsou ale stále zelená, v severních Alpách se prohání teplý fén.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1