V Huse na provázku není na platy, HaDivadlo ve ztrátě. Město nám musí přidat, říká jejich šéf

„Byla to jízda na tygrovi. A teď jsme na křižovatce,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ ředitel Centra experimentálního divadla (CED) Miroslav Oščatka, pod které spadá Divadlo Husa na provázku a HaDivadlo. Podle něj je celá organizace kriticky podfinancovaná. Nejenže nemají dostatek peněz na to, aby mohly angažovat špičkové umělce zvenčí, nejsou navíc schopni adekvátně zaplatit ani své kmenové zaměstnance. „Tabulkové platy v našem případě vůbec nezohledňují reálnou cenu práce,“ vysvětluje Oščatka. Po městě, které je zřizovatelem divadel, proto CED požaduje navýšení rozpočtu o necelých dvanáct milionů korun.

Divadlo Husa na provázku, zrovna tak jako Centrum experimentálního divadla (CED), pod které spadá ještě HaDivadlo a končící Divadlo U stolu, prošly před nedávnem celkem turbulentním obdobím. Jaká zde nyní panuje atmosféra?

Atmosféra v Huse na provázku je teď dobrá, všichni čekají a těší se, až nastoupí na pozici umělecké šéfky oceňovaná režisérka Anička Davidová (dříve Petrželková, pozn. redakce), jejíž angažmá, stejně jako angažmá nového dramaturga Martina Sládečka, začne 1. ledna 2019. Oba tvůrci intenzivně připravují nové umělecké směřování divadla, včetně kompletní nejbližší sezóny.

Na jejich příchod se těším i já osobně, protože jsem na sebe vzal po odchodu Vladimíra Morávka několik funkcí. Kromě toho, že jsem byl donedávna dramaturgem, už téměř rok jsem zároveň uměleckým šéfem Husy na provázku a do toho vykonávám funkci ředitele Centra experimentálního divadla. Těším se, že se mi konečně trochu uleví.

Jak jste ten nápor zvládli?

Byla to jízda na tygrovi. Prožili jsme nelehké období, ale myslím, že se velmi podařilo. Provázek má za sebou oslavy svého 50. výročí s velkou celodenní akcí rozkročenou mezi Dům umění a Dům pánů z Fanalu, rozsáhlou retrospektivní výstavu, dva skvělé festivaly v Praze a na Špilberku. V nové sezoně jsme ve spolupráci s Filharmonií Brno připravili happening v Besedním domě ke stému výročí vzniku republiky. Nedávno jsme měli premiéru inscenace Amerika, na níž jsou skvělé ohlasy.

Od začátku sezony jsme navíc rozjeli nový cyklus debat nazvaný Cafe Republika - naposledy v něm diskutoval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský s expremiérkou Slovenské republiky Ivetou Radičovou. Nyní máme před premiérou Dostojevského Hráče v režii Machaly Háby. Novou hru od Milana Uhdeho již chystá také Juraj Nvota. Celý letošní rok byl naplněn intenzivní prací a myslím, že mohu směle říct, že povedenou prací.

sinfin.digital