V lidských střevech se vyskytují mikroplasty, potvrdili vůbec poprvé vědci. Jak moc škodí našemu zdraví?

Mikroplasty jsou už v životním prostředí natolik rozšířené, že se stávají součástí lidského organismu. Tvrdí to alespoň nová studie vědců z německého Spolkového úřadu pro životní prostředí (UVB) a Lékařské univerzity (MedUni) ve Vídni. Otázkou ale stále zůstává, nakolik mohu tyto mikročástečky škodit lidskému zdraví.

Studii, která údajně vůbec jako první na světě potvrdila přítomnost mikroplastů v lidských střevech, představili vědci s velkým mediálním ohlasem na dnešním Evropském gastroenterologickém kongresu ve Vídni. Tým vědců zkoumal složení stolice u osmi lidí, z toho pěti mužů a tří žen, žijících v osmi různých zemích od Japonska přes Itálii až po Rakousko.

Všichni jedli týden potraviny, zabalené předtím v plastových obalech a pili nápoje z platových lahví. Jídelníček testovaných ve věku od 33 do 65 let bylo složen většinou z mořských plodů a ryb.

Po týdnu bylo u účastníků studie odborníky zjištěno 20 plastových mikročástic na 10 gramů stolice.

„V naší laboratoři jsme dokázali detekovat devět různých typů plastů o velikosti od 50 do 500 mikrometrů,“ uvedla Bettina Liebmannová ze Spolkového úřadu pro životní prostředí. Odborníci podle ní testovali stolici na přítomnost deseti světově nejrozšířenějších typů plastů.

sinfin.digital