V USA má vlastní značku plavek. V Íránu dostala 40 ran bičem

Info.cz

Tala Raassi se narodila v americkém Marylandu. Ve dvou letech se ale s rodinou odstěhovala zpátky do Teheránu. Na otřesný zážitek, který ji tam čekal, nikdy nezapomene. 

Americká kultura Talu vždy velmi zajímala a bavila. Ráda se díky nelegálnímu satelitu dívala na seriál Pobřežní hlídka nebo Beverly Hills 90210. Žila v rodině, která byla na íránské poměry velmi benevolentní. V Íránu se ale po islámské revoluci zákony řídily velmi přísnými pravidly.

Ještě v době šáha Pahlavího, který se snažil Írán modernizovat, měla země dobré vztahy se Západem, ženy mohly volit, chodit do školy a nosit minisukně. „Vyrostli jsme s rodinami, které pily alkohol a chodily na večírky. Pak jsem také vyrůstala ve společnosti, kde jsem musela být zakrytá od hlavy až k patě.“

Během svého dospívání Tala slyšela různé příběhy o zatýkání, myslela si ale, že se jí nic podobného nemůže stát. Během jednoho večera se její dojem rozplynul jako pára nad hrncem.

Tala byla osudného večera v roce 1998 na malé party, kde nebyl alkohol ani drogy. Poslouchala se zde ale americká, tedy nelegální, hudba a bavili se zde ženy a muži dohromady, což bylo také zakázané. Na oslavu vtrhla polovojenská milice Basídž a začala zatýkat. Tala se snažila utéct, zastavila se ale poté, co ji začali vyhrožovat zastřelením. „Vůbec mě nenapadlo, že bychom mohli být zbičováni,“ popisuje své tehdejší myšlenky.

Na cestě do vězení si vážnost situace vůbec neuvědomovala. „Byla jsem přesvědčená, že není způsob, jak by nás tam mohli udržet. Někdo zaplatí za naše propuštění a budeme moct odejít,“ myslela si. Ve věznici byli muži odsouzeni k 50 ranám bičem, ženy ke 40. V prostředí plném krys, švábů, zlodějů a drogových dealerů měli strávit pět dní.

sinfin.digital