Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ve Vatikánu odhalí sochu, která vznikla v Horní Kalné

Ve Vatikánu odhalí sochu, která vznikla v Horní Kalné

Bronzová socha svatého Řehoře z Nareku od sochaře a výtvarníka Davida Babajana, která vznikla v Horní Kalné na Trutnovsku, by měla být ve čtvrtek 5. dubna slavnostně odhalena v zahradách Vatikánu v Římě.

Sochu převezl do Vatikánu začátkem března. "Zástupci Vatikánu, kteří dílo přebírali, byli nadšeni, překvapeni. Znali sochu podle modelu, ale když viděli tak rozměrný bronz, byli dojati," řekl ČTK Horák.

Socha světce s výraznou bradkou, motivy granátových jablek, knihy a arménských kostelů vznikla za pomoci metody ztraceného vosku. Ve slévárně v Horní Kalné vyrobili nejprve model z vosku, kolem kterého se vytvořil „sarkofág“. Po zahřátí v peci vosk vytekl a místo něj se nalil bronz. Pak slévači formu rozbili a získali hrubý bronzový odlitek, který se musel dál upravovat. Na dokončení sochy pracoval přímo v ateliéru slévárny autor návrhu bronzové sochy David Babajan. „Tentokrát nám to vyšlo skutečně perfektně. Někdy je odlitek pórovatý, ale to nebyl tento případ,“ řekl Horák. Ve slévárně pracovali na výrobě sochy asi půl roku.

Socha svatého Řehoře z Nareku je darem Arménie papeži Františkovi. Francouz s arménskými kořeny David Babajan ČTK již dříve řekl, že současný arménský prezident Serž Sarkisjan daroval papeži Františkovi nejprve sochu malou, papežovi se velmi líbila, a prezident mu nabídl jménem Arménie, že by mohl dostat darem větší. „Souhlasil a dokonce vybral pro sochu místo v zahradě Vatikánu,“ řekl Babajan.

Papež František 23. února 2015, tedy v roce 100. výročí arménské genocidy, potvrdil dekret o prohlášení svatého Řehoře „učitelem univerzální církve“. Podle webu katolické církve www.cirkev.cz se titul učitel církve uděluje některým světcům, jejichž učení a život mají pro život církve mimořádný význam. Teolog, kněz a mnich Řehoř z Nareku žil v druhé polovině 10. století na území historické Arménie, dnešního východního Turecka. Byl také významným básníkem a učencem. Je považován za jednoho z největších autorů arménské literatury.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1