Ve Vatikánu odhalí sochu, která vznikla v Horní Kalné

ČTK

sto

Bronzová socha svatého Řehoře z Nareku od sochaře a výtvarníka Davida Babajana, která vznikla v Horní Kalné na Trutnovsku, by měla být ve čtvrtek 5. dubna slavnostně odhalena v zahradách Vatikánu v Římě.

Sochu převezl do Vatikánu začátkem března. "Zástupci Vatikánu, kteří dílo přebírali, byli nadšeni, překvapeni. Znali sochu podle modelu, ale když viděli tak rozměrný bronz, byli dojati," řekl ČTK Horák.

Socha světce s výraznou bradkou, motivy granátových jablek, knihy a arménských kostelů vznikla za pomoci metody ztraceného vosku. Ve slévárně v Horní Kalné vyrobili nejprve model z vosku, kolem kterého se vytvořil „sarkofág“. Po zahřátí v peci vosk vytekl a místo něj se nalil bronz. Pak slévači formu rozbili a získali hrubý bronzový odlitek, který se musel dál upravovat. Na dokončení sochy pracoval přímo v ateliéru slévárny autor návrhu bronzové sochy David Babajan. „Tentokrát nám to vyšlo skutečně perfektně. Někdy je odlitek pórovatý, ale to nebyl tento případ,“ řekl Horák. Ve slévárně pracovali na výrobě sochy asi půl roku.

Hymnu ustřihli a čau, vzdálila se realitě. Potlačují se tu názory, říká Orchestrovič Bauer

sinfin.digital