Vědci dávali pacientům trpícím depresemi lysohlávky. Zjistili, že je to skvělý lék

Info.cz

Psychedelické houby lysohlávky jsou skvělý lék na depresi, zjistili vědci. Ti na londýnské Královské univerzitě zkoumali účinek hlavní látky psilocybinu na pacienty, kteří nereagovali na léčbu běžnými antidepresivy - a výsledky předčily očekávání. Nemocní lidé popisují, že po podání látky mají pocit, jako by se jim 'defragmentoval' mozek. Lékaři mezitím důrazně varují před samoléčbou. 

Lékaři v rámci první malé studie vystavili depresemi postižené lidi dvěma dávkám psilocybinu a následně zkoumali, co to udělá s jejich mozkovými funkcemi. Zjistili, že pacientům se po podání látky snížil průtok krve v těch částech mozku, které jsou zodpovědné za negativní emocionální reakce, a mozková aktivita se jim upravila požadovaným směrem, tvrdí deník Guardian.

Pacienti sami následně o zkušenosti mluvili jako o „mozkovém restartu či rebootu.“ Mnoho lidí vystavených látce používalo při popisu stavů termíny známé spíše ze světa počítačů, několik jich například prohlásilo, že se cítí, jako by jejich mozek byl defragmentován. Pacienti rovněž zmiňovali, že ihned po podání látky se jim zlepšila nálada a odboural stres.

„Psilocybin může těmto jedincům dát náboj, aby se dostali ze svých depresivních stavů i přesto, že na ně tradiční antidepresiva nezabírají. Podobné výsledky, jako po léčbě psiocybinem jsme již dříve zaznamenali u léčby elektrokonvulzivní terapií,“ komentoval úspěch vedoucí studie, doktor Robin Carhart-Harris.

sinfin.digital