Vědci hledali fantastická zvířata. Objevili pavouka, který vypadá jako klobouk z Harryho Pottera

Info.cz

Dva vědci z Indie našli Harryho Pottera. To je samozřejmě nadsázka.  Javed Ahmed a Rajashree Khalap si oblíbili známou ságu o čarodějnickém učňovi a objevili pavouka, který má tvar Moudrého klobouku. Pojmenovali ho Eriovixia Gryffindori tedy Eriovixia Nebelvír.

Už v dětství vědci z Bombaje milovali knihy o Harry Potterovi. Inspirovali se knihou J. K. Rowlingové  Fantastická zvířata a kde je najít. Vydali se do posvátného háje na jihozápadě Indie v okrsku Shivamogga, ve kterém vesničané po generace udržovali biologickou rozmanitost, napsal v článku Washington Post

Pro vědce je to ráj. Objevili tam řadu fantastických zvířat, včetně jednoho pavouka připomínajícího berušku a drobného pavoukovce, který svým tvarem připomínal známý Moudrý klobouk.

Ten v knihách rozhoduje, do jaké kouzelnické školy učeň patří. Původním majitelem klobouku byl Godric Nebelvír.

Po bližším zkoumání opravdu zjistili, že objevili nový druh. Rozhodli se, že ho pojmenují Eriovixia Gryffindori tedy Eriovixia Nebelvír.

Ve své studii popsali, jak pro ně byly knihy J. K. Rowlingové inspirující. Název druhu tak dostal pavouk po fiktivním čarodějovi z knihy. Věří, že tím dokážou přitáhnout pozornost na často opomíjené bezobratlé živočichy.

„Jsem poctěna,“ napsala na to Rowlingová. 

sinfin.digital