Vědci se spletli. Polární záři v Česku asi neuvidíte

Info.cz

luš

Médii v pondělí proběhla zpráva, že v Česku bude mezi 27. a 29. březnem možné sledovat atraktivní astronomický jev, který je v našich zeměpisných šířkách viditelný zhruba jednou za dva roky. Nejnovější data ale ukazují, že u nás polární záře zřejmě viditelná nebude. „Občas se stane, že předpověď je jiná než skutečnost,“ říká pro INFO.cz Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. 

Před několika dny došlo k relativně silné sluneční erupci. Proud částic zamířil k planetě Zemi, jejíž magnetické ho pole vtáhlo do horní části atmosféry, kde se sráží s molekulami vzduchu. Uvolnila se při tom energie, kterou lidé na některých místech severní polokoule mohli na noční obloze spatřit jako barevný úkaz, který se jmenuje polární záře.

V našich zeměpisných šířkách je polární záře viditelná jen zřídka. Podle Tomáše Hynka z Centra tmavé oblohy – Beskydy měla být ale protentokrát polární záře pozorovatelná i z určitých oblastí Česka. „Nejvhodnějšími místy pro spatření polární záře jsou ta, která jsou co možná nejdál od měst, pokud možno s dobrým výhledem nad severní horizont a bez světelného znečištění,“ řekl Hynek České televizi.

Data však později ukázala, že u nás zřejmě polární záře viditelná nebude. Podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd ČR o tom například svědčí hodnoty KP indexu, které ukazují porušenost geomagnetického pole, která je důležitá pro vytvoření polární záře.

Abychom mohli úkaz pozorovat i u nás, musely by hodnoty na škále od 0 do 10 dosahovat alespoň k osmičce. V pondělí večer se však dostaly maximálně na šestku a nadále klesaly. V úterý už sahají pouze k trojce. Další z ukazatelů – aurorální ovál – už nesahá skoro ani do Evropy. Podle Suchana tak není pravděpodobné, že v Česku polární záři uvidíme.  

sinfin.digital