Vědci zjistili, kolik z nás močí do veřejných bazénů. Jaké nebezpečí kvůli tomu hrozí?

Info.cz

IvM

Průzračně čistá chlorovaná voda ve veřejných bazénech je zcela neškodná, nikoho by jistě nenapadlo do ní močit. Pokud jste žili v domnění, že tomu tak je, zjištění vědců vás rozhodně nepotěší. Bazény je podle jejich studie možné považovat spíš za jednu velkou toaletu. A s tím spojená rizika nejsou zrovna malá.

Že si ve veřejných plovárnách „odskočil na malou“ přímo ve vodě, přiznává jeden z pěti Američanů. O něco starší zjištění rovnou tvrdí, že v každém bazénu je pravděpodobně za každého plavce panáková sklenice moči. A i když na první pohled není nic vidět, vědci dokážou vše poměrně snadno a přesně zjistit. Teď kvůli tomu varují před možným nebezpečím.

Ano, samotná moč je zcela sterilní, logicky by tedy neměla způsobovat žádné komplikace. Podobně chlór, který se do bazénů běžně přidává jako dezinfekce, by měl být dávkovaný v takovém množství, aby byl pro lidský organismus neškodný. V čem je tedy háček? Ve spojení těchto dvou látek.

Podle nedávné studie, kterou publikoval časopis Environmental Science & Technology obsahuje naše moč poměrně velké množství zbytků po umělých sladidlech. A právě ty spolu s bazénovou vodou tvoří jedovatý koktejl.

sinfin.digital