Velká válka je tu. Do premiéry nové řady Hry o trůny zbývají hodiny

ČTK, raz

Rekordní sledovanost a nejvíce amerických televizních cen Emmy v historii má na kontě fantasy seriál Hra o trůny, který dnešní premiérou vstoupí do sedmé série. Sága o lásce, zradě a boji o moc si získala příznivé recenze mimo jiné za herecké výkony i příběh, od některých si ale vysloužila kritiku za velkou míru násilí.

Od první desetidílné série, která měla premiéru v roce 2011, k zatím poslední šesté, jež se začala vysílat před rokem, ale tvůrci právě v míře násilí a zobrazování nahoty ubrali. Ještě v roce 2012 se přitom Hra o trůny stala druhým nejkrvavějším pořadem v americké televizi, s průměrným počtem 14 mrtvol na jednu epizodu, za seriálem Spartakus.

I sedmá řada podle podtitulu jednoho z trailerů „Velká válka je tu" bude zejména o boji několika rodů o moc, v němž jsou na denním pořádku politické, dynastické a sexuální intriky. Děj se odehrává v mytické říši Západozemí, kde léta a zimy trvají celé roky. Středověkou atmosféru kolem statečných a drsných rytířů doplňují draci či Bílí chodci, jakási ledová zombie.

3510529:article:true:true:true

Česká televize odvysílala první tři seriálové řady. V české veřejnoprávní televizi tak lidé mohli vidět neústupného Neda Starka v podání Seana Beana nebo Daenerys Targaryen, kterou si zahrála Emilia Clarková, na podzim roku 2013. Třetí řada se začala vysílat v květnu předloňského roku. Sledovanost měla úvodní řada v publiku nad 15 let kolem 5,1 procenta, u dalších řad mírně klesla na 4,26 procenta. Další série se zatím diváci ČT nedočkají. Akviziční politika HBO je podle mluvčí ČT Alžběty Plívové nyní taková, že neposkytuje svou původní tvorbu dalším vysílatelům. Plívová ČTK řekla, že první tři řady ČT zakoupila ještě v době, kdy to interní pravidla HBO umožňovala. Další řady tedy ale není možné nakoupit, dodala.

sinfin.digital