Všechno bude, třeba i Oscar. Česko vyšle do boje o zlatou sošku netradiční road movie o dvou chlapcích

ČTK

luš

Česko vyšle do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua. O nominaci rozhodlo hlasování členů České filmové a televizní akademie (ČFTA). Vybírali z 21 českých hraných a dokumentárních filmů. ČTK dnes o výsledku informovala Michaela Dostálová. Film Všechno bude získal cenu za nejlepší režii na letošním mezinárodním festivalu v Karlových Varech.

„Mezi vysoce hodnocenými filmy se za snímkem Všechno bude umístily filmy Domestik, Jan Palach, Toman nebo Úsměvy smutných mužů,“ uvedla ČFTA. Konečné nominace na Oscary budou oznámeny 22. ledna. Vítězové budou poté vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu 24. února 2019 v Los Angeles.

Snímek Všechno bude vznikl v česko-slovinsko-slovensko-polské koprodukci. Inspirací pro něj byl policejní zpráva o třináctiletém chlapci, kterého v autě zastavila policie. Omerzu pak natočil netradiční road movie o dvou chlapcích, kteří se v ukradeném autě vydávají na cestu přes republiku. Cílem jejich útěku je pocit svobody a touha něco zažít.

Drahoš nemá program ani názor, ovládat ho budou miliardáři, říká Eva Syková

sinfin.digital