Výhrůžkám smrtí navzdory. Afghánský ženský hudební soubor vystoupí v Davosu

luš

Naráží na nepochopení v rodině i ve společnosti, která jim neváhá vyhrožovat smrtí. Členky prvního afghánského ženského hudebního souboru ale ničeho nedbají a neohroženě kráčí za svými sny. A daří se jim. Dnes vystoupí v Davosu na probíhajícím zasedání Světového ekonomického fóra. Koncert pro několik tisíc vlivných lidí z politických a ekonomických kruhů je považován za velký průlom, který by je mohl katapultovat na světová pódia. 

„V Afghánistánu to mají dívky hodně těžké. Někteří otcové zakazují svým dcerám chodit do školy, natož aby se byli ochotní bavit o studiu hudby. Podle nich by ženy měly zůstat doma a věnovat se uklízení,“ uvedla pro AFP šéfka souboru Negina Khpalwaková.

Ona sama měla štěstí, její rodiče patří k osvícenější části společnosti a svoji dceru v hudbě podporují. Širší rodina už ale tak tolerantní není. „Babička pohrozila tátovi, že ho zavrhne, když mi dovolí navštěvovat hudební školu,“ popsala Khpalwaková. Vystupování v hudební skupině považuje její příbuzenstvo za hanbu. Kvůli rodinné cti by jí byli ochotní i zabít. „Kdekoli tě uvidím, zabiju tě. Jsi pro nás ostudou,“ řekl jí strýc.

Tálibán vydírá Trumpa záběry zajatců. Ustoupí nový prezident požadavkům teroristů?

sinfin.digital