Vyprávíme jako Vikingové, proto vás baví islandské filmy, říká pro INFO.CZ Erlingsson

Jan Januš

jr

Islanďané si po staletí vyprávěli příběhy, a proto jejich filmy zaujmou na celém světě. I tak si vysvětluje celosvětový úspěch nejsevernější evropské kinematografie islandský režisér Benedikt Erlingsson, s nímž INFO.CZ mluvilo při prvním pražském uvedení jeho nového filmu Žena na válečné stezce. Mimochodem snímku, který vyhlásil Evropský parlament za film roku. Příští týden vstupuje do českých kin.

Paradoxní je, že Islanďanů je sice jen 350 tisíc, přesto jejich filmy fungují v mezinárodním kontextu daleko lépe než ty české. V tom posledním dokonce hraje i někdejší starosta Reykjavíku. A rovnou islandského prezidenta. Ale postupně.

Nejprve je potřeba říct, že Island své filmy významně dotuje. V současnosti má podporu na starosti Islandské filmové centrum. To navázalo na dřívější filmový fond založený již v roce 1979, jehož příspěvky umožnily, aby na Islandu začaly vznikat regulérní filmy.

Jak ale pro INFO.CZ popisuje právě Benedikt Erlingsson, státní subvence zdaleka nestačí. Příkladem může být právě jeho prvotina O koních a lidech. Stála totiž 3,2 milionu eur a z větší části ji pokryly příspěvky režisérova otce a rodiny.

Jak už je jasné z výše popsaného, skutečná islandská kinematografie se zrodila poměrně nedávno. V 80. letech se sice začínají objevovat první drobné náznaky pozdějšího úspěšného fenoménu, ale opravdový průlom znamenal až film Děti přírody, který v roce 1991 natočil režisér Friðrik Þór Friðriksson. Ten je v současnosti pravděpodobně nejznámější tváří islandského filmu, a to nejen jako režisér, ale také coby kameraman, herec a producent.

Film, který bavil Evropský parlament

V posledně zmíněné roli producenta výrazně přispěl rovněž ke vzniku prvního dlouhometrážního filmu Benedikta Erlingssona. Ten se nejprve proslavil jako divadelní režisér a herec, aby v roce 2013 vstoupil také do filmového světa již zmíněným snímkem O koních a lidech, k němuž rovněž napsal scénář. Jeho velmi suverénní debut získal mnohá mezinárodní ocenění a s úspěchem jej uvedl také karlovarský festival.

A úspěch zaznamenává i jeho druhý film, úderně nazvaný Žena na válečné stezce, který do českých kin přichází poslední lednový den. V polovině měsíce jej shlédli první tuzemští diváci v rámci přehlídky severských filmů SCANDI a podle dosavadních ohlasů se zdá, že si je autor svým rafinovaným prolínáním vážných témat s poněkud subverzivním humorem opět získal. Ostatně české publikum není jediné, které Benedikta Erlingssona ocenilo – vloni získal na festivalu v Cannes za tento snímek hlavní cenu sekce Týden kritiků a obdržel třeba i cenu LUX Prize Evropského parlamentu za nejlepší film roku.

sinfin.digital