Vyrobeno v Číně? Ne tak docela, vaše tričko možná ušili v Severní Koreji

ČTK

raz

Čínské textilní firmy kvůli levnější pracovní síle stále častěji využívají továrny v Severní Koreji. Oděvy, které se tam vyrobí, pak nesou visačku „vyrobeno v Číně" a vyvážejí se do celého světa. Agentuře Reuters to řekli obchodníci a podnikatelé z čínského příhraničního města Tan-tung. Právě tímto místem prochází většina severokorejského obchodu.

Využití KLDR při výrobě levných oděvů ukazuje, že pokud se podaří díky zpřísnění sankcí OSN uzavřít nějaké dveře, další se mohou otevřít. Sankce OSN zavedené kvůli raketovému a jadernému programu KLDR nezahrnují zákaz vývozu textilu.

„Bereme objednávky z celého světa," říká jeden z korejsko-čínských podnikatelů, který si podobně jako další kvůli citlivosti problému nepřál být jmenován. Ve městě podle něj působí desítky oděvních agentů, kteří fungují jako prostředníci mezi čínskými dodavateli oděvů a kupci z USA, Evropy, Japonska, Jižní Koreje, Kanady a Ruska. Někdy koneční kupci ani nevědí, že jejich oděvy se vyrábějí v KLDR.

Textil byl loni druhou největší vývozní položkou Severní Koreje po uhlí a dalších nerostech. Podle údajů korejské agentury pro podporu obchodu a investic (KOTR) dosáhl vývoz textilu 752 milionů USD (16,7 miliardy Kč). Celkový vývoz z KLDR se pak zvýšil o 4,6 procenta na 2,82 miliardy USD (62,6 miliardy Kč). Poslední sankce OSN, odsouhlasené tento měsíc, zcela zakázaly vývoz uhlí.

Vývoz z Číny do Severní Koreje vzrostl v prvním pololetí o téměř 30 procent na 1,67 miliardy USD. Způsobily to hlavně vývoz textilních materiálů a dalšího zboží vhodného ke zpracování, které není zahrnuto do embarga OSN, řekl mluvčí čínského celního úřadu Chuang Sung-pching. Čínští dodavatelé posílají látky a další suroviny nutné k výrobě oděvů do továren v KLDR, kde se vyrábí oblečení, které se pak vyveze do Číny.

Australský výrobce sportovního oblečení Rip Curl se loni veřejně omluvil, když se ukázalo, že některé jeho lyžařské vybavení označené jako čínské bylo vyrobeno v jednom ze závodů v KLDR. Rip Curl obvinil svého dodavatele, že si nechal vyrobit část zboží u neautorizovaného subdodavatele. Obchodníci a agenti v Tan-tungu tvrdí, že je to široce rozšířená praxe.

sinfin.digital