Výročí letiště v Ruzyni: První letadlo tam přistálo před 80 lety. Létat se původně mělo z Barrandova

Blesk.cz

Ivan D.

Právě před 80 lety, 5. dubna 1937 v devět hodin ráno, přistál na ruzyňském letišti letoun Douglas DC-2. A to na lince Československé letecké společnosti z Piešťan přes Zlín a Brno. Zahájil tak provoz nového pražského letiště.

Všechno začalo nedostatkem místa. „Od 20. let se totiž pro vojenské i civilní lety využívalo první pražské letiště Praha – Kbely, kde současně sídlil Aeroklub,“ řekl Blesku Michal Plavec, pracovník Národního technického muzea.

To se změnilo v lednu 1928. V Kněževsi na Dlouhé míli si rozlehlý terén vyhlédli Vítězslav Verner z Ministerstva veřejných prací, ředitel kbelského letiště Bedřich Trnka, vrchní ředitel Československých státních aerolinií František Stočes a nejspíš i generál československého letectva Ministerstvo národní obrany Jaroslav Fajfr.

Letiště mohlo stát na Barrandově

Místo jim učarovalo - plocha nedaleko centra města skýtala i možnosti dalšího rozrůstání letiště. „Při informativním hledání se podařilo nalézti vhodné pozemky jenom za Libocí u Dlouhé míle,“ stálo v memorandu, kterým se vláda zabývala v lednu 1929.

sinfin.digital