Vyvíjí umělou inteligenci, která porozumí lidské řeči. Jan Černocký pracuje pro Facebook i DARPA

Když se řekne analýza řeči, odpověď je Brno. Konkrétně brněnská řečová skupina docenta Jana Černockého na Fakultě informačních technologií VUT. Právě před jejími dveřmi totiž stojí ve frontě Facebook, americké vládní agentury DARPA a IARPA, světová call centra nebo česká policie. „V tom, co děláme, jsme jedni z nejlepších na světě,“ tvrdí vedoucí Ústavu počítačové grafiky a multimédií Jan Černocký. „Ale za tím je spousta let tvrdé práce a pořádná dávka štěstí,“ dodává. Zveřejňujeme on-line další text z prvního čísla magazínu InfoLab, který připravila redakce INFO.CZ.

„To, co děláme, má k vyřešení ještě daleko,“ říká na úvod Černocký. „Mnoho lidí si myslí, že už aplikace na přepis řeči do textu existuje, a diví se, na co zde potřebujeme desítky výzkumníků a serverů,“ dodává. Tak jednoduché to samozřejmě není. Dneska již takový software na trhu je — pokud na něj hovoříte, tak on vaši řeč rozpozná a dokáže s ní dále pracovat.

„Jenže jenom v ideálních podmínkách. Často ale chcete tento program přenést do jiného prostředí, na které nebyl trénovaný. Například místo čisté americké angličtiny chcete najednou rozpoznávat jazyk zulu. Anebo převádět a analyzovat záznamy z pětivteřinových „štěků“ do vysílačky na bojišti. A tam už se začínají systémy, které jsou k dispozici na trhu, rozpadat. A právě tady začíná naše práce,“ říká Černocký. Umělá inteligence, kterou jeho skupina vyvinula, dokáže rozpoznávat jazyk za ztížených podmínek. Zjistí, zda hovoří konkrétní člověk, nebo dokáže převést řeč do textu a s ním dále pracovat.

REPORTÁŽ: 20 let virtuální reality ve Škoda Auto. „VR brýle jsou u nás běžné jako počítačová myš“

sinfin.digital