Vznik ČSR je pro mladé jako pravěk. Historii přicházejí na chuť až časem, říká kantorka

Aneta Černá

Mladí neznají historii, nezajímají se o ni, a proto jsou odsouzeni ji opakovat. V souvislosti s připomenutím srpna 1968 a zveřejněním výzkumů o znalosti osmičkových výročí se opět vyrojily názory, že vědomosti mladých o historii jsou bídné. Někteří to dávají za vinu školám, které děti prý dostatečně nevybaví základním vzděláním. „Situace je taková, že dějepis, stejně jako jiné předměty, část studentů baví a část ne a tak to bude vždycky. Lidem vadí, že učitelé chtějí po dětech, aby se některé věci učily nazpaměť. Pak vznikne ale výzkum, který zjišťuje, zda znají konkrétní data. To si přece úplně protiřečí,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ spisovatelka a středoškolská pedagožka Jitka Neradová, která zpracovala mimo jiné publikaci o parašutistech vyslaných z Anglie Doskočiště Protektorát.

Jako středoškolská profesorka dějepisu máte přehled o různých tématech, proč jste si vybrala ke zpracování právě výsadkáře vyslané z Anglie?

Parašutisté mě zajímali odjakživa. O válce se toho napsalo už hodně, a proto jsem hledala další zajímavé téma, které s tím je spojené, ale není ještě tolik zpracované. Navíc pracuji v místě, kde se odehrál atentát na Reinharda Heydricha, a chodím kolem pomníku parašutistů. Ten pomník byl pro mě takovým spouštěčem, protože jsou na něm tři postavy a někteří lidé neví, co představují. Jiní si myslí, že je to potvrzení toho, že ten atentát provedli tři parašutisté. I proto jsem se rozhodla, že by bylo dobré o tom psát a udělat v tom jasno.

Ve Vaší knize Doskočiště Protektorát jste se rozhodla zpracovat příběhy jen některých parašutistů. Proč?

Vybrala jsem první vlnu výsadků, které se uskutečnily od dubna 1941 do dubna 1942. I kvůli rozsahu jsem se rozhodla, že začnu touto první fází, abych pak mohla případně pokračovat. Zajímají mě také výsadky, které nepřišly ze Západu, ale z Východu, o těch se nyní moc nemluví. Situace ve společnosti se totiž mění stále ode zdi ke zdi. Dřív se nesměl připomínat západní odboj a teď mám pocit, že je zase nežádoucí mluvit o parašutistech z Východu.

Z nedávného výzkumu Post Bellum vyplynulo, že mladí lidé toho o historii moc neví. Jen polovina z nich například tuší, co se stalo v roce 1938. Odpovídají výsledky výzkumu tomu, s čím se při vyučování setkáváte?

sinfin.digital