Záhadný trik, který popírá gravitaci. Jak to udělal? Lékaři vysvětlili Jacksonův taneční kousek

IvM

Lékaři se dopodrobna začali zaobírat jedním ze specifickým tanečních pohybů Michaela Jacksona, kterým v 80. a 90. letech doslova uchvátil svět. Nejen podle nich totiž není v lidských silách takovou taneční figuru provést. Teď přišli s vysvětlením.

V roce 1987 spatřil světlo světa video klip k písni Smooth Criminal z alba Bad, které vyšlo o rok dříve. Od té doby se nejen fanoušci Michael Jackson snažili přijít na to, jak mohl zpěvák a tanečník naklonit narovnané tělo do úhlu 45 stupňů.

Odborníci z lékařského institutu v Chandigarhu nyní potvrdili, že je tento pohyb fyziologicky nemožný a že Jackson si musel pomoci speciálně vyvinutou obuví. „Většina trénovaných tanečníků, kteří mají dobře posílené vnitřní svaly, se dokáže nahnout maximálně o 25 až 30 stupňů. Michael Jakson se ale od osy odklonil o 45 stupňů,“ říká pro časopis Journal of Neurosurgery Manjul Tripathi.

Experti zároveň ale varují, že pro nezkušené by „Smooth Criminal lean“ mohl být potenciálně nebezpečný. Váha celého těla během pohybu totiž „visí“ jen na Achillově šlaše, což by netrénovaný jedinec mohl odnést zraněním. „Pravděpodobnost, že si zraníte kotník, je poměrně velká. Potřebujete silné vnitřní svaly a dobrou oporu kotníku. Není to jednoduchý trik,“ varuje podle BBC lékař.

sinfin.digital