Zákaz prodeje slonoviny v Číně provází problémy. Sběratelé těží kly mamutů

vkr

Zatímco ochránci africké přírody plesají, experti varovně zdvihají prst. Zákaz prodeje tradičně velmi oblíbené slonoviny v Číně, který by měl naplno platit na konci letošního roku, sice přináší první ovoce, nicméně rovněž vytváří i nové problémy. Zákazníci se totiž nyní upínají na slonovinu z mamutů, která je těžena zejména z ruského permafrostu. A to je problém.

Loni oznámený zákaz prodeje slonoviny v Číně, který by měl začít úplně platit na konci letošního roku, není všespasitelný. Číňané, kteří jsou tímto "bílým zlatem" posedlí, se totiž pomalu přeorientovávají na kly z mamutů, které jsou těženy v ruské trvale zmrzlé půdě. Avšak podle některých expertů by prodej mamutích klů mohl buďto jen sloužit jako zástěrka pro pašování tradiční slonoviny, nebo poptávku po sloních klech dále živit a paradoxně tak africkým slonům opět uškodit. 

Import roste masivním tempem. Dovoz mamutí slonoviny do čínské severní provincie Chej-lung-ťiang, která sousedí s ruským dálným východem, za prvních šest měsíců letošního roku dosáhnul 27 tun, za stejné období loňského roku ty přitom byly jen necelé čtyři tuny. Další mamutí kly pak do Číny míří skrze Hong Kong, kam roční import dosahuje asi 34 tun, trojnásobek objemů před patnácti lety.

sinfin.digital