Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Zaoceánské lodě budou méně zatěžovat ovzduší. Škodliviny z paliva vypustí do oceánů

Zaoceánské lodě budou méně zatěžovat ovzduší. Škodliviny z paliva vypustí do oceánů

Zaoceánské lodě spotřebují spoustu paliva a tím pádem vyprodukují i spoustu škodlivých emisí. Nařízení, které mělo majitele flotil donutit přejít na "čistší" paliva, ale selhalo. Kvůli vynalézavosti přepravců, kteří odmítají investovat nemalé peníze do ekologičtějšího paliva, bude možná o něco kvalitnější vzduch, na druhé straně ale směs škodlivin bude ničit oceány.

Do roku 2020 musí podle nového nařízení Mezinárodní námořní organizace velké nákladní lodě rapidně snížit svůj podíl na znečišťování ovzduší. Zajistit to má přechod na paliva s nižším obsahem síry. Tento krok souvisí rostoucí obavou o veřejné zdraví, na které má lodní doprava nemalé účinky. Jen letos v souvislosti se znečištěním způsobeným námořní dopravou předčasně zemřelo na 400 tisíc lidí.

Přechod na čistější palivo se zdá být logickým kokem vpřed. Je tomu tak ale jen zdánlivě. Lidem, kteří trpí astmatem se sice možná časem uleví, se škodlivinami jako je síra nebo těžké kovy si ale bude muset poradit oceán.

Podle Guardianu totiž přepravci plánují nařízení obejít. Do svých lodí si tedy nainstalují takzvanou pračku. Díky tomu, že staré "špinavé palivo" přefiltrují přes pračku ještě před použitím, nařízení neporuší, odpad plný škodlivých látek ale nepozorovaně vypustí přímo do moře. Podle deníku by se jim nákup "pračky", která stojí 2 až 4 miliony dolarů, oproti nakupování dražšího paliva mohl vyplatit velmi brzy.

Existují i "pračky", které odpadní vodu uchovávají, většina lodí, které už toto zařízení mají, ale používá otevřenou smyčku. "Použití pračky způsobuje degradaci životního prostředí. Snižuje hodnoty Ph a zvyšuje teplotu," píše se ve studii Německé agentury pro životní prostředí. Obava z odpadní vody ale neděsí jen ekology, vypouštění těchto odpadů v přístavech už zakázalo několik států.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1