Ze Simpsonových by mohla odejít další postava. Kdo to má v seriálu nahnuté?

abe

Slavná žlutá rodinka se poprvé objevila na amerických obrazovkách v prosinci 1989. Od té doby už téměř tři dekády baví děti i dospělé po celém světě. Postavy v seriálu nestárnou. Líze je stále osm let, Bártovi deset a až na výjimky nikdo ve Springfieldu neumírá. Někteří obyvatelé nicméně časem zmizeli, například herec Troy McClure, jehož představitel Phil Hartman zemřel, nebo muzikant Murphy Krvavá dáseň a v posledních sériích také učitelka Edna Krabappelová. Podobný osud by mohl v nejbližší době potkat i provozovatele Kwik-E-Martu Apua. Vypadá to, že některým divákům už nepřijde vtipný a naopak je uráží.

Kritici mají problém s Apuovým indickým původem. Do Spojených států přijel jako výměnný student, ale rozhodl se zde nakonec zůstat a stal se z něj úslužný prodavač Kwik-E-Martu se silným přízvukem. Právě ten je údajně kamenem úrazu. Proti současnému zobrazování asijského přistěhovalce se totiž bouří především Američané indického původu. Chování Apua totiž prý vytváří ve společnosti šablonovitou představu o Indech.

V minulém roce vznikl dokonce film Problém s Apuem, ve kterém herec Hari Kondabolu vysvětluje, jak postava indického přistěhovalce vytváří ve společnosti nežádoucí stigma. Podle listu The Guardian s ním souhlasí i další herec Kumail Nanjiani, který popisuje, jak na všech castinzích, které absolvuje, po něm požadují „Apuův přízvuk“. „Všichni Indové ale takto nemluví,“ oponují kritici. Vadí jim také fakt, že vysokoškolsky vzdělaný Apu opustil Indii jako nejlepší student své třídy, ale v USA se nedostal dále než na místo prodavače.

Tvůrci seriálu se snaží kritiku odrážet. Postava Apua Nahasapeemapetilona podle nich nebyla stvořena s cílem si utahovat z indických přistěhovalců. Apu dokonce neměl původně ani určenou národnost, ale na prvních zkouškách ho jeho dabér Hank Azaria zkusil nechat promluvit se silným akcentem a všem se to zalíbilo. Stereotypizaci postavy tehdy začátkem 90. let zřejmě nikdo příliš neřešil. Nyní ale možná bude mít kritika konkrétní dopady.

sinfin.digital