Články odjinud

Zelené velikonoční pivo spustilo vášnivou debatu. Odpůrci chtějí mok bez zbytečné chemie

Zelené velikonoční pivo spustilo vášnivou debatu. Odpůrci chtějí mok bez zbytečné chemie

Mezi vyznavači zlatého moku propukly nebývalé vášně. Na Zelený čtvrtek se začalo v mnohých hospodách točit takzvané zelené pivo. Podle tradice se na Zelený čtvrtek jedí zelené potraviny, a pivovary toho využily po svém – uvařily pro tuto příležitost piva s příměsí, která způsobila zelenou barvu. Jenže se většinou jedná o čistou chemii. Některé pivovary se proti tomuto postupu chemickým barvením vymezily, a „na just“ nabízejí velikonoční speciály s „normální“ barvou.

„Dnes je zelený čtvrtek a k němu neodmyslitelně patří pivo. Zelené u nás však nenajdete. Zato pro vás máme poctivý polotmavý ležák bez barviv a konzervantů,“ píší na svém facebookovém profilu Znojemského městského pivovaru.

 Ke stejnému řešení se uchýlili i v severomoravském Krnově, přičemž jejich příspěvek v podstatě shrnuje podstatu věci. „Loni jsme na Velikonoce podlehli zelenému vábení a taky vařili zelené pivo. Ale použili jsme do něj jen přírodní zelené barvivo chlorofyl. Výsledkem bylo pivo spíše brčálové barvy a tak jsme si řekli: takhle už víckrát NE! Krásně zelenou barvu ve žlutém pivu jde udělat jen použitím umělého modrého barviva a do toho fakt nejdeme. Nebo si snad myslíte, že tu zelenou jde získat ze zeleného ječmene, bylin, kopřiv atd.? Zkuste si uvařit kopřivový čaj a sami uvidíte,“ vzkazují z pivovaru Nachmelená opice.

 I minipivovaru Husar v Koválovicích u Tištína na Olomoucku se proti chemii v pivu vymezil: „Zelené pivo nemáme!!! Nechceme přidávat chemii do piva, je nám to proti srsti. Proti chemii v pivu bojujeme tím, že máme pivo živé, nefiltrované a nepasterované,“ píší na svém Facebooku.

Celý článek si můžete přečíst na Reflex.cz

 

Články odjinud