Zemandrtálci i vlezdobruselisté. Češi jsou krásně kreativní v nadávání, tvrdí autor Češtiny 2.0

Aneta Černá

Sousedka má pořádný čvančary, v diskusích se to hemží samými zemandrtálci a nová kolegyně v práci je strašná kráča. Tyto novotvary pochází z neortodoxního slovníku Čeština 2.0, který zaznamenává současné trendy ve vyjadřování Čechů. Mezi tisíci novými pojmy jsou slova spojená s politikou, sportem, ale i běžnými činnostmi. Online slovník, kam může přispívat každý, spustil před deseti lety Martin Kavka, který nyní vydal i tištěnou knihu Hacknutá čeština. „Češi jsou krásně kreativní i v nadávání. Existují zde dva tábory, které proti sobě vrhají různé novotvary. Úžasné slovo je podle mě vybruselit. To znamená vybruslit z nějakého problému tím, že upozorníme na to, že je to určitě vina Evropské unie,“ vysvětluje Kavka, který tvrdí, že jeho projekt je především poctou češtině.

Jak Vás napadlo založit online slovník Čeština 2.0?

Ten nápad jsem dostal v tramvaji. Uslyšel jsem tam tehdy slovo, které jsem neznal, byl to sračkogán. Z kontextu jsem si dovodil, co to znamená, zapsal jsem si ho a postupně jsem začal sbírat různá slova, která jsem kolem sebe slyšel. Nechával jsem si to ale pro sebe. Když jsem se o tom začal bavit s kamarády, kteří mi začali také doporučovat různá slova, tak mi zároveň říkali, že by chtěli vidět i slova těch ostatních. Tak jsem se rozhodl, že založím web. Od počátku byl koncept takový, že nové pojmy může přidávat kdokoli. Nejdříve samozřejmě přispívala především moje žena, rodina. Pak jsme se rozhodli pro redesign stránek, do kterého jsme investovali zhruba dvě rodinné dovolené, a od té doby jsou už přispěvatelů stovky. I díky tomu mohla vzniknout kniha Hacknutá čeština, protože na webu už je celkem asi 12 tisíc slov.

Komosexuál

Komunistický pohlavár/bafuňář, jehož typickým rysem je líbání kolegů při oficiálním pozdravu. Příklad: “Takových upřímných polibků na letišti, to je samý komosexuál.”

Jak asi rychle nová slova přibývají?

Každý rok se objeví zhruba tři tisíce nových pojmů. Respektive tolik jich stihnu publikovat, protože každé nové slovo musím schválit a případně upravit a už nyní jsem na hraně kapacity, protože to musím skloubit s rodinou a prací. Dělám to jen ve svém volném čase.

Pokud každé slovo prochází Vaší kontrolou, co u slov zkoumáte? A stává se, že občas nějaké vůbec nepublikujete?

Na začátku jsem hodně řešil, jestli mám nějaká slova vyřazovat, ale řekl jsem si, že to nemá cenu. I když jsou nějaké výrazy vulgární nebo xenofobní, tak tím, že je na stránkách zakážu, je lidé nepřestanou používat. Snažil jsem se je ale nedávat do knihy. Nějaké nadávky tam samozřejmě jsou, protože Češi jsou krásně kreativní v nadávání. Spíš ale vyřazuji slova, která se týkají úzkého okruhu lidí a ostatní nemají šanci je pochopit. Nevyhýbám se ale regionálním názvům.

sinfin.digital