Žirafy před vyhynutím? Poslední čísla ukazují, že jich drasticky ubylo

Info.cz

Od poloviny 80. let se populace nejvyšších zvířat světa ztenčila o dvě pětiny. Žiraf je necelých sto tisíc a jejich vymírání dramatickým tempem pokračuje. Je to jedna ze špatných zpráv, které přinesla poslední Červená kniha ohrožených druhů. Na druhou stranu, dokument obsahuje i pozitivní zjištění.

Žirafy se za poslední tři dekády dostaly z kategorie neohrožených druhů do kategorie zranitelných. Ubývají jejich přirozené lokality, lidská činnost mění a zmenšuje prostor, ve kterém žijí, a faktorem je i nelegální lov, války a nepokoje. 

Julian Fennessy, který je členem mezinárodního svazu ochránců a specializuje se na žirafy a jejich menší příbuzné okapi, si pro server The Guardian povzdychl, že lidé netuší, jak špatné vyhlídky tato majestátní zvířata mají. Podobně se vyjádřil i David Attenborough, přírodovědec a moderátor BBC. V červnu řekl, že celý svět ví, že sloni mají problémy, ale na „něžné obry Afriky“, kteří zcela zmizeli ze sedmi zemí, se zapomnělo. 

Paradoxem Červené knihy je, že některé druhy, které se v ní objevily, vzbudily spíše nadšení. Mezinárodní svaz pro ochranu přírody totiž zahrnul i druhy, o kterých si vědci mysleli, že už jsou nenávratně ztracené. „Znovuobjevení“ se dočkaly madagaskarské sladkovodní ryby, které nikdo neviděl od šedesátých let minulého století, stejně jako drobného ptáka kruhoočko seychelské.

sinfin.digital