Zlaté glóby. Favoriti, kontroverze a politika. Kdo uspěje?

Info.cz

Ve Spojených státech se v noci na zítřek budou rozdávat filmové a televizní ceny Zlatý globus. Udílí je Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu a tradičně platí jako indicie k tomu, kdo uspěje na únorových Oscarech. Kdo má největší šance?

Možná jste je ještě neviděli, pravděpodobně jste o nich už ale slyšeli. Řeč je o filmech La La Land a Moonlight. Oba jsou favority letošních Zlatých globů v kategorii nejlepší film. Vzhledem k tomu, že porota rozlišuje mezi dramatem a muzikálem/komedií, šanci zazářit mají oba.

Moonlight, ve kterém hraje Mahershala Ali, Trevante Rhodes a Naomie Harrisová, vypráví ve třech aktech příběh chlapce, který se snaží najít sám sebe. La La Land je moderní muzikál o životě umělců, kteří se snaží prorazit v Los Angeles. Představitelé hlavních rolí Ryan Gosling a Emma Stoneová jsou zároveň nominovaní v hlavních hereckých kategoriích.

Trailer k filmu Moonlight 

Ryan versus Ryan

O cenu za nejlepší herecký mužský výkon v kategorii muzikál/komedie se pravděpodobně utkají dva Ryanové, oba z Kanady. Kromě Goslinga také Ryan Reynolds, který si zahrál v divácky oblíbeném Deadpoolu.

Trailer k filmu La La Land

Kontroverzní Casey Affleck

Šanci na nejlepší herecký výkon v dramatu má mladší z bratrů Afflecků a to za snímek Místo u moře, ve kterém představuje strýce, který se vrací domů, aby se staral o svého synovce. Kromě herecké kariéry se ale o Affleckovi mluví i souvislosti se sexuálním harašením, přípomíná web CBC News. Žalobu na něj podaly hned dvě ženy, oba případy se nakonec mimosoudně vyrovnaly, přesto se stínu pochybností nikdy nezbavil.

Nejtěžší bitva? Půjde o televizi

Zatímco ve filmových kategoriích jsou favorité jasní, v případě televizní tvorby je to pravý opak, hlavně v kategorii dramatu. Šanci má už tradičně seriál Hra o trůny, u diváků byl ale také až překvapivě úspěšný počin Netflixu s názvem Stranger Things nebo The Crown, která je ze stejné dílny.

Dojde na politiku?

Průvodcem letošního večera bude známý moderátor Jimmy Fallon. S celebritami se přátelí, komentátoři se proto shodují, že cílem jeho vtípků tak dost možná bude současné politické dění. Tak jako to dělá i ve svém pořadu The Tonight Show na televizi NBC.

sinfin.digital