Zlatohnědý chléb nebo chipsy mohou způsobovat rakovinu. Jak se nebezpečí bránit?

ekb

Smažená jídla, pečivo a další výrobky jsou pravidelně na jídelníčku tisíců Čechů. V chlebu, chipsech, kávě, hranolkách ale i ve snídaňových cereáliích se však objevuje látka akrylamid, která může být v nadměrném množství zdraví nebezpečná a v krajních případech může dokonce způsobovat rakovinné bujení. Výrobci i spotřebitelé nyní dostali návod, jak množství rizikové látky v potravinách snížit. Omezení akrylamidu na vašem talíři tak můžete ovlivnit i vy sami. Podívejte se na zásady, kterých byste se měli držet.

Jak informovala spotřebitelská organizace dTest, akrylamid se dostal do centra pozornosti vědců už v roce 2002. Před dvěma lety pak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nejčernější obavy potvrdil a popsal nežádoucí účinky na lidské zdraví. Látka, která vzniká při pečení, smažení nebo pražení potravin obsahujících škrob a některé aminokyseliny, je nebezpečná z několika důvodů. Kromě rakovinného bujení může poškozovat nervový systém nebo DNA nebo způsobit vývojové vady plodu.

Slovenská slanina v českých supermarketech může lidem způsobit listeriózu. Možná ji máte doma

sinfin.digital