Zločinci jsou s drony stále kreativnější. Létajícím hejnem vyhnali agenty FBI z úkrytu

vkr

Je to jako hon kočky s myší. Zločinecké gangy jsou stále kreativnější a stále častěji si s sebou na místo činu nosí drony, které jim poté pomáhají udržet si náskok nad strážci zákona. Taková situace nastala třeba při loňském zásahu, o kterém se teď dostaly informace na veřejnost. Expertní tým FBI specializující se na osvobozování rukojmích tehdy dostalo z úkrytu hejno malých dronů, které narušily jejich akci.

O incidentu informoval na technologické konference AUVSI Xponential člen Federálního úřadu pro vyšetřování Joe Mazel. „Ztratili jsme v tu chvíli přehled o situaci,“ připustil.

Gang zločinců tehdy pomocí dalších dronů monitoroval pohyb bezpečnostních složek v oblasti a záběry z místa nahrával na server YouTube, kde je sledovali a vyhodnocovali další členové gangu. Další detaily operace podléhají utajení, dodal Mazel.

Tento případ jen ilustruje trend, kdy zločinecké gangy v poslední době dokázaly z dronů udělat své nepostradatelné pomocníky. A nejde přitom jen o ty nejočividnější případy, kdy zločinci pomocí létajících pomocníků přepravují pašované zboží třeba přes hranici dvou států.

Zločinci podle serveru Engadget drony využívají k identifikaci policistů, k obhlédnutí budov před loupeží či k hlídání kontrabandu. Například v Austrálii nasadili zločinci sledovací drony na skupinu přístavních policistů. Když se strážníci blížili k úkrytu pašovaného zboží, drony automaticky upozornily gang. Ten tak měl výhodu a mohl policisty odlákat.

sinfin.digital