Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Znásilnění a vynucený potrat: Escobarova manželka popsala začátky jejich soužití v knize

Znásilnění a vynucený potrat: Escobarova manželka popsala začátky jejich soužití v knize

Victoria Eugenia Henao, známá také jako María Isabel Santos, ve svým memoárech popsala počátky soužití s jedním z nejznámějších drogových bossů. Vyrovnat se zpětně musela nejen se znásilněním, ale také s potratem.

Když se s Pablem Escobarem seznámila, bylo jí pouhých 14 let. Pablo, nejznámějšího kolumbijský drogový boss, byl o 11 starší. Ve své knize nazvané My Life and My Jail with Pablo Escobar popsala, že jejich sblížení neprobíhalo zcela podle jejích představ.

Sedmapadesátiletá vdova se médiím svěřila, že se „musela ponořit do hlubin své duše, aby získala odvahu a tajemství, která se snažila 44 let tajit, konečně odhalila.“ Ještě jí nebylo ani 15, když ji podle jejích slov Pablo poprvé „objal a políbil“. „Nebyla jsem na to připravená. Nevěděla jsem, co ten intimní a intenzivní kontakt znamená,“ popisuje.

O tři týdny později už se ale začala Victoria cítit „divně“. Že by mohla být těhotná, ji ale nenapadlo. Napadlo to ale Pabla, který ji odvezl do „ženského domu“ daleko v kolumbijské poušti. Po příjezdu téměř okamžitě skončila na nosítkách a starší dáma jí zavedla několik kanyl. Podle jejích slov měly sloužit jako „prevence proti těhotenství.“ „Pak mi řekla, ať jsem opatrná a kanyly si vyndám, až začnu krvácet.“

Victoria nepochopila, o co se jedná, a ženu bez řečí poslechla. Se zavedenými kanylami chodila i přes bolesti do školy. S ničím se nemohla nikomu svěřit, ani své matce ne. Potrat byl až do 70. let v Kolumbii považován za neodpustitelný hřích.

Victoriin příběh, který dlouhá léta zůstával skryt i před nejbližší rodinou, nyní právě ji zasáhl nejvíce. Dcera Victorie a Pabla Manuela není schopná pochopit, proč se její otec zachoval vůči matce tak bezohledně a vystavil jí tak velkému zdravotnímu riziku.

„Snažím se teď čelit své minulosti a převzít odpovědnost. Necítím se v této roli dobře, ale dlužím to ostatním obětem,“ píše Victoria. Přes všechno svojí bolest dokázala svému manželovi odpustit. „Máme spolu dvě děti a právě jim jsem vděčná za to, že mi dávají sílu do dalšího života.“

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1