Znečištěný vzduch poškozuje mozek a snižuje inteligenci, tvrdí studie. Nebezpečí může hrozit i vám

Info.cz

Pokud je člověk dlouhodobě vystaven znečištěnému ovzduší, poškozuje to jeho mozek. Podle studie, kterou v pondělí publikoval tým americko-čínských vědců, zhoršuje špatné ovzduší poznávací schopnosti. Riziko zdravotních obtíží přitom roste s věkem a je vyšší u mužů s nižším vzděláním. 

Vědci po čtyři roky (mezi lety 2010 a 2014) zkoumali matematickou a jazykovou zdatnost na standardizovaných testech u přibližně 20 tisíc lidí z Číny starších deseti let. Jejich výsledky pak porovnávali s tím, jaké jsou v místech, kde testované osoby žijí, úrovně znečištění oxidem dusičitým, siřičitým a částicemi prachu s průměrem do deseti mikrometrů.  

„Přinášíme důkaz, že vliv smogu na verbální testy je patrnější s věkem, a to zejména u mužů s nižším vzděláním,“ tvrdí studie. Xi Chen, který se podílel na výzkumu, pro deník Guardian uvedl, že dopady znečištění na inteligenci jsou tak velké, že to lidem snižuje úroveň jejich vzdělání zhruba o jeden rok. „Což je obrovské,“ dodal s tím, že nejhorší dopad má smog na osoby starší 64 let, muže a lidi s nižším vzděláním. 

Znečištěné ovzduší podle studie také zvyšuje pravděpodobnost výskytu degenerativního onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a další formy demence.

Senátní a komunální volby 2018: Jak a kdy volit senátory a zastupitele

sinfin.digital