Zoufalství z hladu. Rodiče nutí keňské dívenky k sexu za peníze, za nucený styk dostanou 11 korun

Info.cz

ekb

Keňu sužuje obrovské sucho, které tamní prezident v únoru označil za národní katastrofu. Lidé nemají co jíst a části obyvatel dokonce hrozí hladomor. Keňané se proto uchylují ke krajním řešením, která odnášení i velmi mladé dívky. Podle zprávy neziskové organizace Mezinárodní záchranný výbor se množí počet případů, kdy rodiče nutí i dvanáctileté dcery k sexu za peníze, aby tak zajistily rodinám obživu. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Problémovou oblastí je například Turkana, kde sucho trápí velkou část obyvatelstva. Rodiny z venkovských regionů proto posílají své dcery do měst, kde výměnou za peníze nabízí své tělo starším mužům. Podle zprávy, kterou tento týden vydal Mezinárodní záchranný výbor (IRC), si však za nucený sex vydělají často jen 50 keňských šilinků, což je asi 11 korun.

Dětí, které nabízejí sexuální službu za absolutní almužnu, podle zprávy přibývá. Nezisková organizace navíc upozorňuje, že jsou dívky stále častěji vystavovány také sexuálnímu násilí a zvyšuje se i počet případů, kdy jsou nuceny se v útlém věku provdat.

Pracovníci IRC spatřili na vlastní oči hrůzu, kterou si mladistvé keňské dívky procházejí, v sexuálních centrech v městečku Lodwar. Při noční prohlídce zde našli 320 dívek ve věku 12 až 17 let, téměř devadesát dívek pak u neziskové organizace vyhledalo pomoc. Pro Mezinárodní záchranný výbor potvrdily, že je prostituce přímým důsledkem sucha a nedostatku jídla. Všechny pocházely z chudých venkovských oblastí, odkud je rodiče poslali do města – nejbližší byla vzdálená 50 kilometrů.

„Říkaly: ‚Naše rodiny přišly o všechen dobytek a nemají žádné peníze.‘ Takže je posílají pryč nebo jsou provdány,“ říká koodinátorka IRC pro Keňu Mercy Lwambeová.

sinfin.digital