Zoufalý útěk před plameny skončil smrtí. Řečtí záchranáři našli další uhořelé, umírali v objetí

ČTK, IvM

Počet obětí požárů v Řecku neustále narůstá. Podle posledních oficiálních zpráv zahynulo přes 80 lidí a stále zřejmě nejde o konečné číslo. Oheň mezi jinými dostihl i skupinku, která se před plameny chtěla ukrýt na moři. Jiným naopak voda poskytla alespoň dočasné útočiště.

Skupina 26 mužů, žen i dětí se pokusila před požárem, který pustoší oblast kolem přímořského městečka Mati, utéct. V hustém dýmu se jim ale napodařilo najít schody vedoucí do moře. Záchranáři je nalezli jen několik málo kroků od nich. Podle New York Times se jednalo nejspíše o rodiny. Těla se našla ve vzájemném objetí.

Jiní v moři útočiště nakonec našli. „Byl cítit kouř, ale opravdu jen cítit,“ svěřil se 60letý instalatér. „A za dvě hodiny byl oheň i tady.“ Na útěk bylo podle něj moc pozdě. Ulice z městečka byly zatarasené auty. „Jedinou cestou bylo moře.“ Úzkou uličkou se na skalnatou pláž snažilo dostat v jednu chvíli zhruba 100 lidí. Jedna starší žena už tuto cestu nezvládla. 

5089896:article:true:true:true

Pobřežní hlídka a soukromé lodě zachránily z moře desítky lidí, přibližně 800 jich pak evakuovaly rovnou z pláží nedaleko Mati a Kokkino Limanaki. „Je to úplná katastrofa,“ svěřil se novinářům starosta zasaženého města Rafina-Pikermi s tím, že plameny tam pohltily víc než 100 domů.

sinfin.digital