Chystáte se do Asie? Tohle by vám nemělo v lékárničce chybět

Michaela Černá

Stále více Čechů se na dovolenou vydává do jihovýchodní Asie. Láká je tropické klima a exotická kultura Thajska či Bali. Jenže výlety do těchto zemí s sebou nesou i rizika. Cestovatelé by neměli zapomínat, že jsou v oblasti třetího světa a domů si mohou kromě suvenýrů odvézt také nějakou nepříjemnou tropickou chorobu. 

Nepodceňte očkování a kupte si repelent

Se základní přípravou se vyplatí začít ještě před odjezdem, zjistěte si povinná očkování, která na cestu potřebujete, a s lékařem proberte i ta nepovinná, třeba se nakonec pro nějaká z nich přece jen rozhodnete. Alespoň týden před odjezdem začněte brát probiotické doplňky stravy a také Beta-karoten. To první vám pomůže připravit tělo na exotické jídlo a bakterie, druhé pilulky pak snižují citlivost kůže na slunce.

V Asii mějte vždy po ruce repelent proti tropickému hmyzu. Doporučujeme koupit ho až na místě - lokální přípravky jsou mnohem levnější než ty, které seženete v Česku. Pokud se chcete vyhnout přípravkům s DEET (aktivní složka v repelentech, může dráždit kůži), hledejte v obchodech a na trzích olej z citronové trávy či levandule. I jejich vůně tropický hmyz odpuzuje. Zjistěte si, jestli se v oblasti, do které míříte, nevyskytuje malárie. Pokud ano, zvažte přibalení antimalarik.

sinfin.digital