Do Chorvatska autem: Dálničním poplatkům se nevyhnete, na výběr je ale několik cest

IvM

Přesto, že Chorvatsko je cílem Čechů už poměrně dlouho, obliba této destinace stále neklesá. A neklesá ani zájem o cestu na vlastní pěst. Řidiči se tak často ocitají před otázkou, kudy do cíle. Na výběr je totiž hned několik variant.

Většina z těch, kteří se rozhodnou do Chorvatska vyrazit autem, zvažuje mezi dvěma základními cestami. Tedy jestli se vydají přes Rakousko a Slovinsko, nebo Slovensko a Maďarsko.

Přes Slovinsko

Cesta přes RakouskoSlovinsko v sobě skrývá hned několik dalších variant. Výhodou je, že díky některým se elegantně vyhnete D1, samozřejmě ale záleží na tom, odkud vyjíždíte. První variantou je cesta přes Brno, Vídeň, Graz, Maribor a Záhřeb, z Prahy do Splitu se tak dostanete za necelých 14 hodin.

Pokud ale vyrážíte ze západních nebo jižních Čech a zároveň si v hlavě přehráváte hororové scénáře o uzavírkách na D1, možná zvolíte trasu, která vede přes České Budějovice, Linz a Wels. K variantě číslo jedna se pak vrátíte až u Grazu a cesta vám nezabere ani 13 hodin. Pokud vaše cesta končí už na severu Chorvatska, můžete z Českých Budějovic pokračovat na Salzburg, Villach a Lublaň.

Přes Maďarsko

Pro ty, kteří vyrážejí z Moravy, se může jevit jako nejvýhodnější trasa ta, která vede přes SlovenskoMaďarsko. Pokud se z Prahy vydáte přes Bratislavu, Mosonmagyaróvár, Szombathely, Varaždin a Záhřeb, zabere vám cesta do Splitu přibližně 12 hodin.

sinfin.digital