Jak na levné letenky? Poradíme vám, jak při jejich nákupu ušetřit

Ondřej Novotný

Bývá to základ každé dovolené, kterou si zařizujete sami bez pomoci cestovní kanceláře - sehnat letenky a ubytování. Obojí pochopitelně co nejvýhodněji, neboť obvykle jde o velkou část výdaje za celou dovolenou. Na obou položkách lze přitom ušetřit, pokud se budete držet několika jednoduchých tipů.

Dalším důležitým krokem je výběr vyhledávače letenek. Jako nejspolehlivější se osvědčil Skyscanner, který kontroluje ceny u všech možných dopravců a má jednoduché a funkční rozhraní. Díky němu se lze snadno podívat, kam se z daného místa dá dostat nejlevněji nebo jaké jsou ceny letenek během celého měsíce. Pokud se chcete dostat do nějaké země (a nezáleží vám na přesné lokalitě), Skyscanner vám ukáže, do jakých měst se dá doletět nejlevněji, což je rovněž výrazná pomoc při plánování cest.

Obvykle se však vyplatí použít vyhledávač jen jako inspiraci a pak zkontrolovat stránky samotných dopravců, za kolik nabízejí letenky tam. Ceny bývají v tom případě zpravidla nižší, navíc se můžete proklikat i k nějaké slevě, třeba při použití mobilní verze. Takřka vždy se vyplatí se na stránkách dopravce zaregistrovat; zabere to sice nějaký čas navíc, ale snadno tím můžete získat nějakou odměnu.

sinfin.digital