Kanadské Rocky Mountains z jihu: Přes park Banff až k dobrodružné vyjížďce oblastí Kananaskis

Lubomír Chudoba

Kanada byla dlouho mým snem jako cestovatele a fotografa. Vždy, když jsem viděl fotografie těch vysokých hor kolem tyrkysových jezer, jsem si říkal, že tam prostě musím. V roce 2015 se objevily poměrně levné letenky z Prahy do Vancouveru, tak nebylo na co čekat. Sehnal jsem partu lidí, zabalili stany a vyrazili na měsíc na západ.

Samotný let probíhal v pohodě, možná až na přestup v New Yorku, kam jsme dorazili se zpožděním a měli jsme co dělat, abychom stihli spoj. Po pár hodinách jsme ale již úspěšně přistáli ve Vancouveru, vyzvedli zarezervované auto a na nic nečekali a vyrazili na více než 1000 km dlouhou cestu do ráje milovníků přírody – Rocky Mountains neboli Canadian Rockies.

Po několikahodinové cestě už vjíždíme do národního parku, kupujeme povolenku u rangerů a pokračujeme do města Field, centra Yoho National Park. Tam zjišťujeme, jaké jsou trekkové možnosti a také se dozvídáme několik tipů ohledně medvědů a co dělat, když je potkáme.

Mnou vyhlídnutý výlet k Lake Ohara je bohužel ještě zavřený, tak na nic nečekáme a vyrážíme na náhradní vrchol Paget Peak. Už od začátku zjišťujeme, že to cestování je tu jiné než v Evropě. Mnohem menší koncentrace lidí, mohutnější hory, velkorysejší prostor a všude důraz na ochranu přírody. Tahle kombinace se nám velice zamlouvá.

Zavaleni pocitem blaha začínáme náš první trek a naplno vnímáme krásy místního parku. Sice máme trochu strach z potkání medvěda, ale nadšení z místní přírody tento pocit přebíjí. Po pár hodinách svižné chůze jsme na vrcholu, kde posvačíme, užijeme si výhledy a pomalu se vracíme, protože odpoledne chceme ještě stihnout procházku k Emerald lake.

sinfin.digital