Kancelář na cestách. Kde se dá nejlépe fungovat jako digitální nomád?

Ondřej Novotný

Pracovat jako digitální nomád je trendem posledních let. Sedět v kanceláři baví málokoho, zato cestovat a pracovat při toulkách světem? To už zní o poznání snesitelněji. Vybrali jsme pro vás seznam míst, která jsou na takový životní styl ideální – poskytují dostatečné zázemí a zároveň nejsou příliš drahá. Záleží už jen na vás, které shledáte nejatraktivnějším.

Thajsko je čím dál populárnější dovolenkovou destinací, ale velmi dobře poslouží i na práci. Je v něm levno, ale zároveň si ve větších městech poměrně snadno obstaráte vše, co potřebujete. A tak už je jen na vás, zdali si zvolíte rušnější Bangkok, který je rájem pro milovníky všemožného pouličního jídla, nebo poklidný Čiang Mai plný buddhistických chrámů, útulných kaváren a jóga-studií. Nebo se můžete vydat na některý z ostrovů na jihu země, kde sice nebude takové množství restaurací a služeb, zato si od práce můžete snadno odskočit do moře.

Podobné charakteristiky platí i pro indonéský ostrov Bali, jeden z rájů digitálních nomádů. I tam seženete levné ubytování i jídlo – a zároveň budete mít podobné zázemí jako v Evropě. Na Bali můžete pracovat a ve volných chvílích vyrazit plavat, surfovat, na jógu nebo třeba na trek rýžovými poli. Ač je ostrov stále víc turistický, pořád si zachovává svoje kouzlo a nabízí přírodní ráj s příjemným klimatem za zlomek cen, co stojí život v Evropě. Konkrétní výběr místa je opět na vás: můžete se vydat do vnitrozemského Ubudu, nebo zakotvit poblíž pláží v Kutě či Canggu.

Velice levný je život také ve vietnamském Ho Či Minově městě. Zázemí tam naleznete velmi slušné, jídlo je vynikající, wi-fi zdarma přístupná po celém městě. Připravte se ale na poněkud bláznivý a chaotický rytmus života v ulicích, kterým ve dne i v noci dominují tisíce motorek.

sinfin.digital