Místo zázraků. Městečko v Portugalsku patří mezi ta nejposvátnější

Michaela Černá

Fátima by byla jen dalším malým ospalým portugalským městečkem, do kterého by návštěvník zabloudil leda tak omylem. Nebýt 13. května 1917. Toho dne se tu třem malým dětem zjevila Panna Maria a jejich osud i příběh tohoto místa se navždy změnil.

Když si chcete ve Fátimě koupit sendvič a ovoce, budete po obchůdku pátrat docela dlouho. Pokud byste si ale chtěli pořídit růženec a svěcenou vodu, narazíte v každé ulici aspoň na tři ochotné prodejce. Sem se nejezdí na dovolenou, sem se jezdí pro zázraky.

I bez mapy víte, kam zamířit. Špičku kostela je vidět zdálky, tlampače dokolečka opakují liturgické zpěvy. A před vámi se po kolenou plazí zástup věřících. Ale nemíří k velké bazilice Panny Marie Růžencové, ale k malé kapli Zjevení pár metrů před ní. Právě tam se před více než sto lety, 13. května 1917, stal zázrak.

Tři malí pasáčci na louce zrovna pásly ovce, když tu na obloze něco zablesklo. Zvedli hlavu a podivili se, neboť byla jasná obloha a nic nenasvědčovalo blížící se bouřce. Pak se ale objevil druhý záblesk. Francisco, Jacinta a Lúcia se už chystali odvést ovce do bezpečí, když tu ji nad dubem spatřili - překrásnou paní zářící jasným světlem.

sinfin.digital