Umíte smlouvat? Zjistěte, jak se domluvit na ceně na exotických trzích

Michaela Černá

Čeká vás to všude: na trhu při koupi jídla nebo oblečení, s taxikáři či s řidiči tuk tuků, dokonce i při hledání ubytování. V Asii jen málokde narazíte na obchod s fixními cenami a několikrát za den vás čeká smlouvání. Nenechte se obrat jako začátečník, existuje pár triků, se kterými na cestách ušetříte.

Základní pravidlo zní: než začnete smlouvat, udělejte si malý průzkum. Ještě předtím, než na nějakého řidiče mávnete, tak zkuste odchytnout místního a zeptat se, kolik by dal taxikáři za cestu do centra. Hledáte ubytování? Podívejte se na internet, jaké jsou cenové nabídky ve vybrané oblasti. Obchodníci v Asii turistům často předhodí nereálné a přemrštěné ceny a je jen na vás, jestli se necháte nachytat.

S orientací vám někdy pomůžou i recepční v hotelu. Poptejte se na běžné ceny ve městě. Pak můžete přejít do útoku. Prohlédněte si v obchodě zboží, ale zachovejte neutrální výraz, nedávejte najevo zájem či nadšení. Zeptejte se na ceny několika náhodných výrobků.

Pak ukažte na vybrané zboží. Ať už vám prodejce řekne jakoukoliv částku, zasmějte se a řekněte, že to je na vás moc. Snažte se vždy udržet dobrou náladu. Můžete s úsměvem požádat, jestli by nebylo možné vám dát nějakou slevu. Nikdy se o cenu nehádejte, prodejce tím od snižování ceny nejspíš jen odradíte.

sinfin.digital