Bábek: Klam a manipulace vlády aneb Když Pětadvacítka je vlastně Pětistovka

Ekonomický deník

Radomil Bábek

KOMENTÁŘ RADOMILA BÁBKA | Pokud ve svůj prospěch někoho vědomě uvedete v omyl, může to být považováno za podvod. Když vláda vědomě a úmyslně překrucuje věci tak, aby se zdály být jinými, než jsou, je to už podvod, nebo je to „jen“ politická propaganda? Když vláda rozděluje společnost a budí zlobu a nenávist jedné skupiny občanů proti druhé, je to normální demokratické vládnutí, nebo to je nepřijatelná manipulace společností?

Vláda vyhlásila podporu přímo zasažených OSVČ. Říká tomu kompenzační bonus a vymyslela pro to i marketingový název Pětadvacítka. Skrytě, ale i zjevně vydává vláda toto opatření za podporu podnikání. V médiích, nyní, kdy vláda rozhodla o prodloužení vyplácení této dávky do května, můžeme slyšet nebo číst, že „vláda přidala peníze na podporu podnikání“ nebo „podnikatelé dostanou další finanční injekci“.

Vláda vyvolala ve veřejnosti dojem, že podporuje podnikání a že podnikatelé dostávají dostatek peněz, takže není nač by si měli stěžovat. Lidé pak píší zlobné komentáře nebo na veřejnosti nadávají na ty nenažrané podnikatele, kteří kradou (říkal to přece pan Babiš), místo, aby si dělali finanční rezervy, tak jezdí mercedesem a na drahé dovolené (to přece každý vidí) a ještě žebrají na státu, aby je živil. Rozděl a panuj, to je cílem i důsledkem takové rétoriky vlády.

Pokud bude dál sucho, ceny ovoce a zeleniny budou úplně jinde. Řepka není zlo, říká Musil

sinfin.digital