Babiš nechal opozici své kauzy, plán B jí ale chybí. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Kvůli „gerilovému“ videu se synem premiéra Andreje Babiše se schyluje k hlasování o nedůvěře vládě. Opozice sama nemá na shození kabinetu dost hlasů, ve Sněmovně ale nikdy nevíte. Obzvlášť to platí, když vládní ČSSD požírá sama sebe a kabinet drží i téměř vládní KSČM, jíž kromě ztráty protestní aury doběhlo i vymírání. Je ale vlastně úplně jedno, jestli vláda padne. Opozice totiž nemá žádný plán B.

Záložní plán naopak má jako obvykle prezident Miloš Zeman. Už předem premiérovi vzkázal, že se na Hradě pro jistotu podívali do Ústavy a zjistili, že Babiš může i v případné demisi vládnout v podstatě nekonečně. I prezident se sice nejspíš lekl vlastního zjištění a sám toto vládnutí radši korigoval na „několik měsíců“, i to je ale vlastně jedno: rok po sněmovních volbách se totiž politická situace téměř nezměnila a případný pád vlády garantuje jen agónii.

Vývoj pořád diktuje hnutí ANO, ODS stvrdila své zmrtvýchvstání a nemálo lidí stále propadá pirátství šéfa Pirátů Ivana Bartoše. TOP 09 naopak utržila v nedávných volbách další hřebík do rakve a lidovcům i STAN permanentně hrozí osvobození od práce ve Sněmovně. I ANO se sice přesvědčilo, že ani jasně vyhrané volby automaticky neznamenají vládu, při pohledu na opozici si ale Babiš přesto musí připadat, jako když právě „převzal“ největšího konkurenta a otevírá šampaňské.

Babišův „únos“ řeší celý policejní tým i soudní znalec. Hamáček vyvrací tyto čtyři domněnky

sinfin.digital