Babiš ohledně služebního zákona nemůže naříkat, že nebyl varován. Komentář Martina Kupky

Martin Kupka

V Česku se dnes dějí nestandardní věci týkající se chodu ministerstev a dalších státních úřadů. Ministři ve skutečnosti vyměnili víc vedoucích pracovníků svých úřadů, než připouštějí. Vláda se tváří že Brusel nemá výhrady k vládou prosazovaným změnám, ale skutečnost je jiná – komise je ve skutečnosti znepokojena klíčovými prvky návrhu.

Těmito větami se dá shrnout vývoj posledních dvou týdnů, kdy se k připravované novele služebního zákona (ten stanoví pravidla pro státní úřadníky) nejprve vyjádřila česká Transparency International a poté Český rozhlas shromáždil informace o skutečném postoji Evropské komise ke změnám projednávaným v českém parlamentu.

Podle mě je úplně jasné, že změnu potřebujeme. Státní služba se vlivem zákona z roku 2014 a snahy zabránit výměnám většiny vedoucích, ředitelů a náměstků uzavřela pro lidi zvenčí – ze soukromých firem i z akademického prostředí, a tak úřednický stav zkostnatěl a točí se v kruhu. Zákon je nepružný, protože například i okrajová změna pověření sekce, odboru nebo oddělení vyžaduje nové výběrové řízení na pozici jeho šéfa. Je to proto, že Sobotkova vláda podlehla bezhlavě tlaku na přijetí služebního zákona, totiž aby se úředníci a jejich šéfové neměnili po každých volbách a úřady si držely aspoň základní míru kontinuity, zachovávaly si know-how.

Jak je na tom politický dorost v Česku? Z mládežnických organizací se vyjímá ta ČSSD

sinfin.digital