Babiš zaútočil na Sobotku silou estébáka, ale pobili se navzájem. Komentář Karla Steigerwalda

Karel Steigerwald

Ještě žádná z našich nepovedených koalic (což byly všechny) se dobrovolně nepředvedla v tak ošklivém světle jako ta ČSSD, KDU-ČSL a ANO. Chmurné divadlo spustil Babiš. V duchu estébácké ideologie vycítil v nejasném a patrně též nesmyslném a zmateném memorandu ministra průmyslu o lithiu slabinu a coby správný vlk se do té slabiny zakousl.

Nasbíral na ČSSD, svého partnera, různé „kompro materiály“ o těžbě a prodeji lithia, které nedokazovaly nic víc, jak upozornil poslanec Kalousek, než neschopnost vlády jako celku. Dodal k tomu vlastní nepodložené kombinace. Přibral do party naivního populistu Okamuru, který nevynechá žádnou šanci se ztrapnit, a komunisty, kteří umí cizí „kompra“ mazaně využít do mrtě.

Rozpoutal proti ČSSD a zejména Sobotkovi nevídanou kampaň o krádeži století s jasným cílem: dorazit zmírajícího Sobotku, utrhnout ČSSD další kus podpory a vylepšit vlastní volební šance. Stát se strážcem, který uchránil státu stovky miliard korun, které chtěl Sobotka zašantročit, když už se nestal generálem protikorupčního boje.

sinfin.digital