Barták: Babiš může udělat osudovou chybu. Česku by pak v Evropě už nikdo nerozuměl

KOMENTÁŘ KARLA BARTÁKA | Balík v hodnotě 750 miliard eur, kterým Evropská komise navrhuje sanovat evropskou ekonomiku zdecimovanou dopady koronavirové krize, nebude velmi pravděpodobně schválen přesně tak, jak byl ve středu předložen. Z prvních reakcí členských zemí je však zřejmé, že ho většina podporuje. Jsou to nejen Francie a Německo, nejsilnější země EU, které mu připravily cestu, všechny středomořské státy, ale také Belgie, Irsko či Slovinsko. Ty vlády, kterým se nelíbí, ho šmahem neodmítají, ale vesměs ho označují za základ pro další jednání. Doufejme, že to platí také pro Českou republiku, ačkoli její premiér Andrej Babiš označil návrh za „nepřijatelný“.  

Sedmiletý rozpočet EU na období 2021-27, na který je záchranný fond navázán, musí být schválen členskými státy do konce roku, aby EU byla schopna dál hospodařit. Času je tedy opravdu málo, tím spíše, že komise předložila novou podobu zmíněného rozpočtu v hodnotě 1,1 bilionu eur, což je o chlup víc, než co členské státy zamítly už v únoru.

Lídři členských zemí se návrhem budou zabývat poprvé na summitu 19. června; tam by se měla přesněji ukázat míra neshody i perspektiva kompromisu. Shodnou-li se vlády, přijde na řadu Evropský parlament, ale také parlamenty všech členských zemí, ba některých regionů, protože musí schválit národní záruky za společný dluh.

Hlavní sporné body? Zaprvé nepochybně sám nápad, že si Evropská komise vypůjčí peníze na mezinárodním finančním trhu a bude je splácet pod dobu 30 let až do roku 2058. Zadruhé poměr mezi přímými dotacemi (500 miliard) a půjčkami (250 miliard). Za třetí formulace podmínek pro přidělování peněz podle dopadů koronakrize na tu kterou zemi i podle toho, jak budou národní plány obnovy orientovány na priority budoucnosti, zejména ochranu klimatu a digitalizaci ekonomik.

Dostál: Jen zděšení nestačí. Babišovi nahrává neschopnost jeho protivníků

sinfin.digital