Barták: EU musí přijít s ambiciózním plánem, jak pomoci lidem. Jinak hrozí bolestivé důsledky

KOMENTÁŘ KARLA BARTÁKA | Titulky evropských novin, včetně těch seriózních, vyhlašují v posledních dnech katastrofické předpovědi pro osud Evropské unie, pokud se rázně nepostaví šíření nového koronaviru, tedy nevytvoří mocné mezinárodní nástroje, které umožní jak likvidovat nákazu, tak čelit jejím neblahým ekonomickým a sociálním dopadům. Žehrá se na to, že evropské země postupovaly dosud každá na vlastní pěst, bez koordinace s ostatními, že se těm nejpostiženějším nedostávalo solidarity a empatie, a že vlády ve snaze vypadat co nejlépe v očích vlastního obyvatelstva se mnohdy ani nepokoušely přispět k mezinárodním řešením.  

Stejně jako je pozdvižení kolem epidemie živeno sdělovacími prostředky, je i reakce na ni sledována se zjitřenou pozorností. Po třech týdnech celoevropského kvasu by bylo dobře udělat krok stranou a podívat se na evropskou scénu z jiného úhlu. Je nabíledni, že COVID-19 nehrozí našemu kontinentu žádnou morovou ranou, že nebudou miliony mrtvých. Stejně tak je zřejmé, že hospodářské škody budou významné, nikoli však nepřekonatelné. Země Evropské unie přijdou o pár procent výkonu svých ekonomik. Krize však může zanechat velké škody v myšlení lidí, v jejich vnímání globalizovaného světa i mezinárodní spolupráce, v chápání smyslu a úlohy Evropské unie a našeho místa v ní.

Samo šíření nákazy napříč světem je důsledkem globalizace, tedy neustále těsnějšího propojování a prohlubování vzájemné závislosti. Odpověď by tedy měla být také společná a provázaná. Izolace může pomoct na pár dní, než se sladí postupy s ostatními, ale pak je třeba jednat koordinovaně a společně. Je-li první prioritou zdraví lidí, pak by se Evropa měla zasadit o masové a spolehlivé testování, koordinaci výzkumu a vývoje těch nejslibnějších léčiv a investice do vývoje a výroby vakcín. Evropská komise by měla být schopna zařídit a administrovat propojení špičkových pracovišť napříč členskými státy k dosažení těchto cílů. Na papíře se k tomu hlásí, ale nemá dost prostředků. Odtud volání po rychlém schválení sedmiletého rozpočtu na léta 2021-27, přizpůsobeného novým prioritám daným koronavirovou krizí. 

Schmarcz: Kanál pro seniory? Česká televize vyděsila kritiky a dezinformátory

sinfin.digital