Barták: Francie a Německo ukázaly cestu, jak ekonomicky pozvednout EU

KOMENTÁŘ KARLA BARTÁKA | Francie a Německo v pondělí ukázaly rozdělené Evropské unii cestu, jak oživit ekonomiku paralyzovanou dopady pandemie koronaviru. Zhostily se tak své historické odpovědnosti v okamžiku, kdy se celý kontinent propadá do nebezpečné recese a Evropská komise jen obtížně hledá návrh řešení, které by uspokojilo všechny státy. Německo Angely Merkelové souhlasilo s masovým přerozdělováním peněz ve formě grantů a jednoznačně tak dalo najevo odhodlání naplňovat princip solidarity jako základní evropskou hodnotu.  

Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron na souběžných tiskových konferencích navrhli Evropské unii vytvoření fondu vybaveného půl bilionem eur určených primárně jako rozpočtová vzpruha pro země nejtíživěji postižené dopady pandemie. Načasovali iniciativu tak, aby usnadnili Evropské komisi přijít s komplexním ambiciózním návrhem příští týden. Předsedkyně Ursula von der Leyenová ho slíbila lídrům členských zemí původně na polovinu května, ale nedařilo se jí poskládat kompromis, který by překlenul vzdálenost protichůdných postojů.  

Zajisté, nikde není psáno, že se to nyní podaří, ale Německo jasně udalo tón zejména pro další bohaté země v čele s Nizozemskem a Rakouskem, které dosud přímým formám evropské pomoci postiženým ekonomikám vzdorovaly. „Dohoda mezi Německem a Francií neznamená dohodu všech sedmadvaceti členů,“ řekl Macron novinářům. Podotkl ovšem, že pro dohodu všech je předběžný německo-francouzský soulad nezbytný. „Tuto část práce jsme odvedli,“ zdůraznil. Také Merkelová označila dohodu za „náčrt řešení“ a „velmi důležitý krok směrem k návrhu, který uspokojí všech 27 členů EU“.

15 tisíc pro nezaměstnané je cestou do pekel. Maláčová obnažuje podstatu sporu s Babišem

sinfin.digital