Blažek: Náhodný výběr exekutora a povinné zálohy ohrožují živnostníky druhotnou platební neschopností

Antonín Blažek

KOMENTÁŘ ANTONÍNA BLAŽKA | V Poslanecké sněmovně se nyní projednávají dvě novely exekučního řádu, které mohou vést nejen ke zrušení práva věřitele vybrat si exekutora, ale může dojít i k zavedení povinných záloh na náklady exekuce. Co by se stalo, pokud by zákonodárce skutečně zrušil soutěž exekutorů, ukazuje příklad sousedního Slovenska. Nápad nových exekucí se propadl o dvě třetiny. Přitom Slováci se nezačali vůbec chovat zodpovědněji. Dluží a zadlužují se dál. To jen věřitelé prakticky přestali své pohledávky vymáhat. 

Pro běžné podnikatele generující pohledávky v malých částkách, ale ve větším objemu, je běžné, že si svého dlužníka vybrat nemohou. Nevědí, zda se jejich odběratel nerozhodne za službu nezaplatit. Pokud si věřitel nemůže vybrat dlužníka, chce si vybrat alespoň exekutora, který bude pohledávku vymáhat.

Kombinace povinně přidělovaného exekutora, zastavování exekucí po pěti letech, poplatek za zahájení exekuce a povinný poplatek za skončení neúspěšné exekuce ale zcela převrátily misky vah ve prospěch dlužníků. Věřitelé v novém systému nedokáží při vymáhání bagatelních pohledávek ekonomicky obstát. Jednoduše proto, že exekutoři vymohou méně, než jim věřitelé zaplatí. Když k tomu přičteme nemožnost výběru exekutora, nemožnost dohodnutí smluvních podmínek výkonu exekuce a propastné rozdíly v kvalitě, ochotě a vybavenosti exekutorů, je problém na stole.

Blažek: Ochrana dlužníků může snadno sklouznout za hranu, kdy už nebude pomoci věřitelům

sinfin.digital